Σεισάχθεια- Επίκαιρη όσο ποτέ

Ελληνικά

Επίκαιρη όσο ποτέ αυτή η λέξη "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ" τις μέρες που ζούμε. Τι σημαίνει όμως, τι είναι;

 

Ο όρος είναι σύνθετος από το σείω (=ταρακουνώ) και άχθος (=βάρος, χρέος). Ουσιαστικά σήμαινε την αποτίναξη των βαρών.

Ήταν το πρώτο νομοθέτημα του Σόλωνα, που το δέχτηκαν και οι δανειστές και οι δανειζόμενοι. Δεν προέβλεπε τη διαγραφή ολοκλήρου του χρέους, διότι ερχόταν σε αντίθεση με τους Νόμους του. Στόχευε μόνον στην ανακούφιση των καταπιεζομένων οφειλετών από τους γαιοκτήμονες τοκογλύφους.

Ο Σόλωνας για να ανακουφίσει τους φτωχούς γεωργούς, υποτίμησε την αργυρή δραχμή κατά το 1/4 και λίγο περισσότερο, ώστε 100 νέες δραχμές περιείχαν όσο άργυρο 72,5 παλαιές, το αντίστοιχο έγινε επίσης στα μέτρα και τα σταθμά, για να ελαττώσει τα χρέη των φτωχών. Επίσης απάλειψε τις υποθήκες των γαιών, καθόσον διευκόλυνε την εξόφληση των χρεών. Άφησε όμως ελεύθερο τον προσδιορισμό του τόκου και απαγόρευσε το βαρβαρικό έθιμο του «επί τοις σώμασι δανείζεσθαι». Κήρυξε επίτιμους τους πριν από το χρέος ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, πλην φόνου και επιβολής στη τυραννίδα, σε ατιμία καταδικασθέντες. Τι θέλεις να πεις;

Σήμερα ζούμε σε ένα καθεστώς έτοιμο να κατασπαράξει τις περιουσίες των πολιτών. Αβάσταχτοι  φόροι, άδικοι ως επί το πλείστων επιβάλλονται στους πολίτες, στα σπίτια τους και σύντομα στις αγροτικές εκτάσεις.

Οι αγρότες θα αναγκαστούν να δώσουν τις εκτάσεις τους σε ξένες εταιρείες και αυτοί θα ζουν με πενιχρά έσοδα, θα εξαναγκαστούν να γίνουν σύγχρονοι δούλοι, μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη.

Σήμερα η σεισάχθεια είναι επιτακτική ανάγκη πλέον, και όχι μια ουτοπική σκέψη, είναι μια δίκαιη κίνηση από τους κυβερνώντες προκειμένου οι φτωχοί να ανακουφιστούν από τα οικονομικά βάρη και να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία σε νέες βάσεις…