Ηράκλειτος

Ελληνικά

Ο Ηράκλειτος γεννήθηκε στην Έφεσο της Ιωνίας. Η οικογένειά του ήταν αρχοντική και ο ίδιος ήταν κληρονόμος αξιώματος, που του εξασφάλιζε προνόμια στη δημόσια διοίκηση. Θεωρείται από τους ευφυέστερους στοχαστές όλων των εποχών και κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος. Ο ίδιος αναφέρει ότι ήταν αυτοδίδακτος, αλλά πιθανόν πρόκειται για παρανόηση της φράσης ερεύνησα τον εαυτό μου.

Λέγεται ότι απέρριψε πρόσκληση του Δαρείου, του Πέρση βασιλιά, να επισκεφτεί το παλάτι του γιατί απεχθανόταν τις τιμές και τη δόξα. Όταν οι Εφέσιοι του ζήτησαν να φτιάξει τους νόμους της πόλης τους, εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι προτιμά να παίζει αστραγάλους με τα παιδιά, μια και η βασιλεία είναι των παιδιών.

Μαζί με το Δημόκριτο θεωρούνται οι πρόδρομοι των φυσικών επιστημών και της ατομικής θεωρίας. Ήταν γνωστός ως ο «σκοτεινός» λόγω της μη κατανοήσεως των νοημάτων του. Η γνώμη του Σωκράτη γι’ αυτόν· πρέπει να είσαι Δήλιος κολυμβητής για να τον κατανοήσεις. Και ο Αριστοτέλης ακόμα πιο πεζός, κάποια βλάβη θα έχει στον εγκέφαλο.

Συνέχεια...