Δημοκρατία και τεχνολογία

Ελληνικά

 Η ομάδα υποστήριξης του βιβλίου «Η Δημοκρατία του Εφιάλτη», αποτελούμενη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Νικόλα Βερνίκο, την Πυρηνικό φυσικό κ. Αθανάσιο Στάβερη-Πολυκαλά, και τον εκδότη Κωνσταντίνο Πάγκαλη, έχει πραγματοποιήσει πολλές παρουσιάσεις-διαλέξεις του βιβλίου, θα τολμούσα να πω με θετικά αποτελέσματα, όσο είμαστε παρόντες…
Η σκληρή αλήθεια, όμως, είναι η άλλη πλευρά των αντιδράσεων του κοινού που μας παρακολούθησε. Την επόμενη ημέρα ξέχασαν τον ενθουσιασμό που μας είχαν εκφράσει και ξαναγύρισαν στην καθημερινή μιζέρια και ρουτίνα της πραγματικότητας.
Φίλες και φίλοι, η υπόθεση “δημοκρατία” δεν είναι πυροτέχνημα, θέλει πολύ κόπο και μεθοδικότητα για να αποφέρει καρπούς. Η δημοκρατική εκπαίδευση του ατόμου, στην οποιαδήποτε μικρή κοινωνία, βασίζεται σε έργο και όχι στην θεωρία.
Η σωστή ιστορική πληροφόρηση που μας παρέχει το βιβλίο του κ. Χρ. Γ. Ρήγα, μας οδηγεί στο να πάρουμε την απόφαση να δούμε με τα δικά μας μάτια τα ευεργετήματα που απορρέουν προς το κοινωνικό συμφέρον και την πόλη μας.
Έχουμε συνηθίσει, όταν ακούμε την λέξη Δημοκρατία να την συνδυάζουμε αποκλειστικά με το πολίτευμα, τις εκλογές και την μορφή διακυβέρνησής μας, αγνοώντας τις βασικές της αρχές γιατί ποτέ δεν τις μάθαμε. Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι η Δημοκρατία όπως την εφήρμοσαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει γιατί είμαστε πολλοί δεν είμαστε ώριμοι κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

Και όμως, ενώ αυτές οι σκέψεις είναι στα χείλη των αναγνωστών και ακροατών μας, κάποιοι άλλοι, προς μεγίστη έκπληξή μας, αφού είναι το μακρύ χέρι των Ολιγαρχικών, σχεδιάζουν τις κινήσεις τους βασισμένοι αποκλειστικά πάνω στην ουσία της Αθηναϊκής δημοκρατίας που εγκαθίδρυσε το 462 π.Χ. ο Εφιάλτης.

Το θεωρείται απίστευτο; Και όμως είναι αλήθεια 100%. Ίσως είναι ένα καλό μήνυμα για τον απλό άνθρωπο να σκεφτεί μόνος τους: αφού εκείνοι εφαρμόζουν τις αρχές της δημοκρατίας για να γίνουν πιο πλούσιοι και σκληρότεροι εξουσιαστές, γιατί εμείς δεν μπορούμε με σοβαρότητα να την εφαρμόσουμε στην ζωή μας;

Ίσως αποτελέσει μεγάλη έκπληξη σε πολλούς, το γεγονός ότι οι αρχές της Δημοκρατίας εφαρμόζονται σε μεθόδους προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και μάλιστα σε έργα υψηλών απαιτήσεων.

Μία από αυτές τις μεθοδολογίες προγραμματισμού, λέγεται SCRUM. Εύκολα κάποιος ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορεί να βρει πληροφορίες.

Εδώ απλά μπορούμε να σας πούμε ότι σε αυτήν την μεθοδολογία, η ομάδα προγραμματιστών, λειτουργώντας ως ίσοι προς ίσο, έχουν άποψη για το τι πρέπει να κάνουν πως θα το κάνουν και αναλαμβάνουν ΟΛΟΙ μαζύ ισόποσα την ευθύνη. 

ΔΕΝ υπάρχει ο ένας που αποφασίζει για όλους, είναι όλοι γνώστες του αντικειμένου τους.

Για να προλάβω πιθανές αντιδράσεις, σας αναφέρω ότι η παραπάνω μεθοδολογία εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές εταιρείες ανά το κόσμο.

Πουθενά όμως, δεν πρόκειται να ακούσετε ότι Δημοκρατικοί κανόνες λειτουργίας εφαρμόζονται σε σύγχρονες δουλειές και μάλιστα αποφέροντας κέρδη στις εν λόγω εταιρείες. Έχουν μετονομαστεί οι κανόνες έτσι ώστε να μην αναγνωρίζεται το τελικό «προϊόν».

Τελικά η Δημοκρατία μπορεί να εφαρμοστεί, ήδη κάποιοι λειτουργούν έτσι χωρίς να ξέρουν τι είναι αυτό που κάνουν.

Ας το μάθουν λοιπόν όλοι με το όνομά της, η μέθοδος SCRUM, των πολυεθνικών εταιρειών, ονομάζεται «Δημοκρατία». Όχι η σημερινή, αυτό το ξέρουν καλά οι ίδιοι, αλλά η αθηναϊκή, εκείνη που λειτούργησε επί εκατόν σαράντα χρόνια (462-322 π.Χ.) και άφησε ολόκληρο τον κόσμο κατάπληκτο, όχι μόνο με τον ανεπανάληπτο πολιτισμό που δημιούργησε, αλλά, κυρίως, γιατί ανύψωσε τον απλό πολίτη σε ό,τι πιο υπεύθυνο και ελεύθερο, με συνείδηση της μοναδικής αξίας της ανθρώπινης προσωπικότητας.