Η άποψή μας

Ολυμπιάς, Ενημερωτικό δελτίο

Η Ηπειρώτισσα βασίλισσα των Μακεδόνων

• Μετά από 2333 χρόνια από την τραγική και εν ψυχρώ δολοφονία της Ολυμπιάδος, το βιβλίο την αποκαθηλώνει από το μαρτύριο των υβριστικών χαρακτηρισμών που της φόρτωσαν οι ιστορικοί, χωρίς ίχνος λογικής… και την αναδεικνύει ως μία εκ των κορυφαίων γυναικών της Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.

Ελληνικά

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, θλίψη φίλες και φίλοι θλίψη

Ελληνικά

Με αφορμή την έκδοση (τον Οκτώβριο) του βιβλίου, «Ολυμπιάς η Ηπειρώτισσα βασίλισσα των Μακεδόνων», φιλοξενούμε τις σκέψεις, μετά από 5ετή έρευνα και μελέτη των ιστορικών στοιχείων, του συγγραφέα Κωνσταντίνου Πάγκαλη για το επίκαιρο θέμα της Μακεδονίας.

Από μάζα λαός, από λαός πολίτης

Στη σύγχρονη εποχή τα κόμματα έχουν αποβάλει τον κοινω­νικό χαρακτήρα της πολιτικής τους, ακόμα και στο επίπεδο της διανομής. Έχουν παραιτηθεί από την απαίτηση να εκπροσωπούν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, και ως εκ τούτου έχουν α­ποχωριστεί από την κοινωνική τους βάση. Οι συνέπειες είναι ο­λοφάνερες.

Ελληνικά

Η δημιουργία από την καταστροφή απέχει ένα βήμα...

Ελληνικά
Αυτή η εικόνα δεν πρέπει να ξεχαστεί από κανένα Έλληνα... Το ότι έχουμε κοντή μνήμη είναι αλήθεια, αλλά ας μάθουμε επιτέλους να αποφεύγουμε τα ίδια λάθη, οδηγός μας ο Πλάτωνας ας τον σεβαστούμε τουλάχιστον μία φορά... 
Τὸ νικᾶν αὐτὸν ἑαυτὸς πασῶν νίκης πρώτη τε και ἀρίστη,

Ταύτιση του θερινού Ηλιοστασίου με την Δημοκρατία

Ελληνικά

Η Ελληνοπαιδεία, καλεί τους φίλους της αληθινής «Αθηναϊκής Δημοκρατίας του Εφιάλτη», να συμπαραταχθούν μαζί της, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην καθιερωμένη από τον Ο.Η.Ε. και το «Συμβούλιο της Διακοινοβουλευτικής ΄Ενωσης», στην οποία συμμετέχουν 150 Εθνικά Κοινοβούλια και επιπλέον 8 συνδεδεμένα μέλη, την 15 Σεπτεμβρίου, ως «Παγκόσμια ημέρα της Δημοκρατίας».

ΜΕ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤ

Το 462 π.Χ. είναι μια ξεχωριστή στιγμή της ιστορίας της ανθρωπότητας. Το έτος αυτό γεννήθηκε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Τόσο σαν πολίτευμα, όσο και σαν λέξη.

Στο πολίτευμα της δημοκρατίας που εγκαθίδρυσε ο Εφιάλτης, η πολιτική εξουσία ανατέθηκε στους ίδιους τους πολίτες, ώστε να την ασκούν αυτοπροσώπως και όχι μέσω αντιπροσώπων τους. Ονομάστηκε Δημοκρατία για να εκφράσει το πολίτευμα κατά τρόπο αυθεντικό, γιατί ακριβώς η λέξη αυτό σημαίνει: «Εξουσία των πολιτών».                     

Ελληνικά

Σταμάτης Βούλγαρης

Ελληνικά

πρώτος πολεοδόμος της νεότερης Ελλάδας αρχιτέκτονας και ζωγράφος πήρε μέρος στη μάχη του Βατερλό

Γεννήθηκε στο χωριό Ποτάμι Λευκίμμης στην  Κέρκυρα, το 1774. Γονείς του ο Αλέξανδρος Βούλγαρης του Αλοΐζου, και η Λουκία Πανδή. Σε ηλικία επτά ετών θα φοιτήσει στο σχολείο της Αγίας Ιουστίνης στην Γαρίτσα, όπου μαθαίνει τα πρώτα γράμματα. Εκεί είχε συμ­μαθητή τον Ιωάννη Καποδίστρια μετέπειτα πρώτο Κυβερνήτη της Ελ­λάδας. Το 1836 αποσύρεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κέρκυρα, όπου πέθανε το 1842.

Η καταδίκη της Μακεδονίας

Ο Έλληνας ότι θυμάται χαίρεται μας διδάσκει η ιστορία του τόπου μας. Εμείς σκεφτόμαστε και μελαγχολούμε με τη λάθος νοοτροπία, διότι γνωρίζοντας και ενθυμούμενοι τις καταβολές μας διαπιστώνουμε το πόσο επιπόλαιες και επικίνδυνες  είναι οι αποφάσεις που παίρνονται κάτω από το επιπόλαιο και συναισθηματικό  σκεπτικό μας.

Ελληνικά

Η Ελληνική βράβευση που αλλάζει τα Ευρωπαϊκά δεδομένα

Όλα ξεκίνησαν μετά από πολυετή εμπειρία σε διεθνείς εταιρείες που ασχολούνται με τα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της έλλειψης διαφάνειας για το πως ο Δημόσιος Τομέας στην Ευρώπη ξοδεύει τον προϋπολογισμό του. Αναφέρομαι σε δύο νέους ανθρώπους, τον Θανάση Στάβερη – Πολυκαλά και τον Ανδρέα Θανόπουλο. Ο πρώτος ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ο δεύτερος ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.

Ελληνικά

Σύγχρονες φιλοσοφικές σκέψεις

Καλοκαίρι… ξεγνοιασιά στην παραλία ή στο βουνό… στιγμές χαλάρωσης… απολαμβάνουμε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο· ευκαιρία να κλείσουμε τα μάτια και να ψιθυρίσουμε στον εαυτό μας μικρές φιλοσοφικές σκέψεις, που θα μας βοηθήσουν να σταθούμε όρθιοι στην τρέλλα που μας περιβάλει…

Να φοβάσαι από τα θηρία τα τελειότερα, και από τους ανθρώπους τους ατελέστερους.

Ελληνικά